onsdag 22. august 2012

Bodø som turistmål?


Det burde være like artig å besøke et museum som å dra til Bø Sommarland. Men få museer tør å slippe seg nok løs og bruke fornøyelsespark-elementer som virkemidler i utstillingene.  Vi ønsker å gjøre det! Utsette deg for et atomangrep, eller ta deg med på avskjæring av sovjetiske bombefly i Vestfjorden. Bare for å nevne noen smakebiter.  

I dagens Avisa Nordland har prosjektleder for Isfronten, Karl Kleve sett nærmere på Bodø som turistmål Isfronten som et mulig reiselivsfyrtårn for regionen. (Les hele artikkelen i avisen/e-avisen eller under "Les mer" nederst i dette innlegget)



Bodø har en særpreget historie som formidlet rett kan bli en skikkelig publikumsattraksjon og et fyrtårn å bygge en turistindustri rundt. Vi kan bidra til fortsatt vekst for byen samtidig som vi tilfredsstiller nasjonens behov for å bevare noen spor etter den mest sentrale militære konflikten i norsk historie. 
Norsk Luftfartsmuseum prøver vi å realisere prosjektet «Isfronten – Kald Krig Opplevelser»: Vi vil bevare den enorme underjordiske og atomsikre hangaren Anlegg 96 og fylle den med en spennende utstilling hvor du blir dratt inn som en aktiv deltaker og kan ha det gøy med historien.
Vil du lese mer om vårt spennende prosjekt?
Trykk HER for å lese vår brosjyre
Trykk HER for å lese søknaden vår til statsbudsjettet 2013

Ønsker du å få tilsendt vår brosjyre i papirformat eller har noe å fortelle oss, så ta gjerne kontakt:
Karl Lorentz Kleve, prosjektleder, tlf: +47 75 50 78 56/+47 97585311
e-post: karl.l.kleve@luftfart.museum.no
Kari Aasjord White, prosjektmedarbeider, tlf: +47 75 50 78 61/+47  971 03 010,
e-post: kari@luftfartsmuseum.no
Per Arvid Tellemann, historieinnsamler tlf: +47 75 50 78 67/+47 900 18 789
e-post: pat@luftfart.museum.no

mandag 20. august 2012

Norge feirer 50 år som romnasjon!

 

Den 18. august 1962 ble Raketten Ferdinand skutt opp fra Oksebåsen på Andøya. I år er det 50 år siden skjøt Norge seg inn i romalderen med en liten forskningsrakett og en fem minutters ferd.

Kilde: aftenposten.no
Romalderen er tiden etter 4. oktober 1957, da Sovjetunionen skjøt opp Sputnik 1, historiens første kunstige satellitt.
Årene like før romalderen bar preg av kald krig, missilkappløp og frykt for atomopprustning. Slik var det også etter 4. oktober, men da supplert med et nytt begrep – romkappløpet. Sovjetunionen hadde den første tiden overrumplet med flere suksesser, og nå gjaldt det for Vesten, særlig USA, å innhente forspranget. Les mer om Romalderen i Norge i Erik Tandbergs artikkel på aftenposten.no
Mer om jubileet på Andøya og program på: romsenter.no



Den eneste skandinaviske astronauten er opptatt av vår framtid i rommet og mener menneskene kommer til å bo på andre kloder i framtida. Norsk romsenter hjalp også til da Curiosity nylig landet på Mars.
 
Kilde: dagbladet.no
- I motsetning til måneracet mellom USA og Sovjetunionen på 60- og 70-tallet, er det nå flere seriøse aktører på banen. Kinas bemannede romfartsprogram har tatt sjumilssteg de siste åra, og India er nå på vei inn i konkurransen for alvor.
  - Plutselig kan de «kuppe» solsystemet, uten at de «tradisjonelle» romfartsorganisasjonene - som sliter med stadig trangere budsjetter - får summet seg.
 - Det er ikke umulig med et nytt romkappløp, særlig mellom India og Kina, sier tidligere astronauten Crister Fuglesang til dagbladet.no
 

Meld deg på Nordkappkonferansen





































torsdag 16. august 2012

Graveyard Paradise - en av tidenes beste låter våkner til liv igjen i morgen!


Kilde: an.no
Bodøbandet 1-2-6 satte virkelig Nord-Norge på Rocke-kartet i 1967 med låten med det alvorlige politiske budskapet. I 1982 stemte Dagbladets lesere låten inn på andreplass blant tidenes norske låter.I morgen står 1-2-6 igjen på scenenParken festivalen med denne og andre av sine kjente låter fra 60-tallet.
I 2004 ble sangen kåret til beste nordnorske sang, av avisen Nordlys. Albumet Psst! Psst! av The Pussycats ble kåret til beste nordnorske album.
Vokalisten Krogtoft hadde sett Dracula, mørkets fyrste, en film med Christopher Lee i hovedrollen. Noe som sammen med vietnamkrigen og Bob Dylan ga ham en visjon om at statsministre, diplomater og militære var vampyrer på jakt etter blod. Teksten ble satt til en fengende Bob Dylan-lignende folkrock/popmelod. I august 1967 og utover høsten lå låta femten uker på VG-lista. Ingen band i Norge - med unntak av The Pussycats - hadde opplevd slik suksess på den tiden. Det vakte berettiget oppsikt at en ung nordmann – 20 år gamle ASA – kunne skrive en så reflektert sang, og det attpåtil på velformulert engelsk. ASA var imidlertid skuffet over at så få platekjøpere forsto det alvorlige budskapet i sangen. (Les mer på Wikipedia)

 
"Graveyard Paradise" starter 8.12 minutter inn i konserten.

Frykten og usikkerheten folk opplevde under den kalde krigen ble veldig synlig gjennom musikk og film. på 60-tallet nådde protesten mot Vietnamkrigen også musikere i Norge. En ting vi ønsker å finne ut mer om er:  

Var byer der Forsvaret og NATO var sterkt tilstedeværende på den tiden, også tidligere ute/sterkere påvirket av de amerikanske musikk-og kulturtrendene?
 
Da musikkvideoene og VHS-spilleren også kom på 70-tallet, ble det enda lettere for artister å nå ut også med politiske budskap. Siden denne kombinasjonen av musikk og sterke bilder/visuelle effekter var nytt for folk, påvirket det oss nok mye sterkere enn det gjør i dag.

Som barn og ungdom under siste del av den kalde krigen fikk man plutselig storpolitikken og frykten for atomutslettelse rett inn i stua hjemme også. Mange lot seg nok overbevise om at isfronten mellom supermaktene kunne føre til at en av partene ville trykke på "den røde knappen" hvilken dag som helst.
Et godt eksempel på denne trenden er låten og videoen "Four Minutes" med Roger Waters.


Plata Radio Kaos ble sett på som veldig dyster og måtte derfor tilføres en ny mer optimistisk låt i 1987. Dette passet bra inn da Berlinmuren falt i 1989, og ble derfor en av de virkelig store freds- låtene framført av mange kjente artister sammen på konserten "The Wall Live" i Berlin i 1990.  Konserten regnes av mange som en av tidenes beste konsertopplevelser.



Musikk, film og andre kulturelementer vil være viktige virkemidler i vår nye kommende kald krig utstilling. Har du tips om musikk som omhandler kald krig tema, så legg det gjerne inn som en kommentar her eller på Facebooksida vår.

mandag 13. august 2012

Vi gratulerer det russiske Flyvåpenet med 100 års jubileet.


Historien av Det russiske flyvåpen: etterkrigstiden

Oleg Nekhaj
9.08.2012, 19:34
Den 12.august vil man i Russlands markere 100årsdagen for Flyvåpenet. På denne dagen sommeren 1912 opprettet man etter ordre fra forsvarsetaten en spesiell luftenhet. I det videre ble denne datoen offisielt fastsatt som Dagen for Russlands Flyvåpen.
Etter slutten av Andre verdenskrig ble overgangen til jetfly den viktigste retningen i utviklingen av Det sovjetiske flyvåpen. I april 1946 testet man de første jagerne med jetmotorer, Yak-15 og MiG-9. Snart ble de tatt i bruk i Flyvåpenet, framholder militærhistoriker Dmitrij Sobolev:-Disse flyene ble vellykket testet, og til forundring uten problemer selv om dette var et for vårt land helt nytt materiell. Betydningen av deres framkomst er enorm fordi våre vestlige tidligere forbundsfeller, og etter den kalde krigens utbrudd motstandere – England og USA – hadde allerede jetfly. Snart kom det fram jetbombefly, og likevekten mellom Vesten og Sovjetunionen ble gjenopprettet.
Kilde: Russlands stemme

Se også videoklippet fra jubileumsshowet på:
VIDEO: RUSSIA AIR FORCE CENTENARY AIR SHOW CONTINUES CCTV News - CNTV English

I den planlagte kald krig utstillingen vår er det viktig for oss å vise fram fly brukt på begge sider av jernteppet.  Per i dag har vi både MIG 15 og MIG 21 på lager.  I tillegg har vi annet spennende materiell fra denne perioden som bare venter på å bli vist fram til publikum! 

 

onsdag 1. august 2012

Har du meldt deg på fortellerseminaret?

Hei alle sammen!

Fortellerseminaret er et ledd i museets innsamling av muntlige historier fra den kalde krigens periode. Disse historiene vil kunne inngå som en del av en kald krig utstilling som museet jobber med.

Gjennom prosjekt Isfronten inviterer historisk interesserte til et fortellerseminar i Bodø om den kalde krigen. Samlingen vil gå over to dager.

Vi vil gjerne snakke med deg og din ektefelle om hvordan dere opplevde denne perioden, og hvordan deres liv ble påvirket. Ca. 15 – 18 deltakere samles for å dele, utvikle og produsere historier basert på deres egne opplevelser.

Firmaet Jazzmontør leder seminaret, og vil hjelpe deltakerne med å skrive sine historier. Jazzmontør (www.jazzmontor.no) har lang erfaring med å lede slike prosesser. Vi gleder oss til 2 dager med historiefortelling, produksjon, minner, latter og læring. Vi ser fram til å
holde workshop/fortellersamling i Bodø og er veldig spent på å høre
deres små og store historier.


Trykk HER for program og mer informasjon.

Forberedelser:
Tenk tilbake på livet ditt under den kalde krigen. Hva husker du best? Jobbet du i Forsvaret eller er dine minner knyttet til ditt sivile liv? Opplevde du noe dramatisk eller ble du påvirket av store endringer i hverdagen og samfunnet rundt deg? Hva er ditt beste og verste minne?

Del gjerne denne invitasjonen med andre du kjenner ved å sende dem denne linken på e-post eller skriv ut invitasjonen og del den ut eller heng den opp på aktuelle steder.

Skynd deg å meld deg på!