onsdag 7. desember 2011

– Valget i Russland viser at demokratiet i Russland har et stykke igjen

Dette uttaler utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Men han mener makthaverne har fått mer konkurranse enn før. Det er mistankene om valgfusk og uregelmessigheter som bekymrer Støre.

Om valget har blitt gjennomført etter europeiske krav om å være fritt og rettferdig viser seg å være tvilsomt. Bekymringen skyldes meldinger fra valgobservatører om at myndighetene har blandet seg inn inn i valgprosessen og lagt hindringer i veien for opposisjonen, blant annet ved å begrense adgangen til mediene. Det har likevel i seg selv en verdi at det har vært et valg i Russland, sier utenriksministeren til nrk.no
Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY/Reuters Kilde: nrk.no
– Vi glemmer ofte at for 20 år siden var det en utenkelighet. Samtidig var det et valg med mange mangler som viser at demokratiets stilling fortsatt er utsatt. De siste arrestasjonene av fredelige demonstranter gir også grunn til uro, sier han.
I Urix den 05.12.11 på NRK hører vi at russiske velgere gav et klart signal ved dette valget. Vi finner oss ikke i alt! Det handler om frihet og demokrati, men aller mest om demokrati og levestandard.
Hva bringer framtida i Russland? Winston Churchills sine berømte ord er vel dessverre enda like aktuelle: Jeg vet ikke hva som vil skje for Russland er en gåte pakket inn i et mysterium inni noe ubegripelig.


Dagens Russland kan ikke sammenlignes med Sovjetunionen. Men stemmeresultatet og nesestyveren til regjeringspartiet er et klart budskap fra velgerne på at de vil ha reel politisk dialog og ikke diktat i Russland. Russland er politisk delt i to nå og det har aldri vært så klart de siste 20 år siden Sovjetunionen ble nedlagt, Sier Hans-Wilhelm Steinfeld til Urix på NRK.
Les også hans kommentar om Vladimir Putin, Russland og Vesten der han blant annet skriver om "Oppgjøret med fortiden":
Når 1990-tallet nå så effektivt gjøres til en belastning av Vesten i Russland, er dette også rotfestet i sansen for konspirasjonsteorier, som er en ufravikelig bestanddel av den mentaliteten som diktaturet alltid skaper blant ofrene for diktaturet.
For med svært begrenset informasjon om verden utenfor jernteppet gjennom 74 år frem til 1991, ble det etablert et jordsmonn for spekulasjon om ting russerne ikke ante noe om.
Og i oppgjøret med sovjetdiktaturet som fulgte, slo en annen mekanisme inn: Alle andre enn folk selv hadde ansvaret for deres vanskjebne!
Tengiz Abuladze som laget den berømte, sovjetiske filmen «Anger» på slutten av 1980-tallet sa en gang til meg:
– Feilen lå i folket som tolererte systemet!
Foto. Reuters, Kilde: nrk.no


De siste dagene har store folkemengder demonstrert i gatene og blitt møtt med politistyrker og sikkerhetsfolk. I dag går også tidligere president i Sovjetunionen, Mikhail Gorbatsjov, ut og kritiserer valget.
– Russland bør annullere valgresultatene, sier Gorbatsjov på nrk.no







Samtidig har striden mellom NATO og Russland om rakettforsvar har blusset kraftig opp igjen. NATO forsøker denne uken å overbevise russerne om at de ikke har noe å frykte. nrk.no
NATO-sjefen sier Medvedevs trusler om utplassering av våpen er svært skuffende og at de reflekterer tidligere tiders retorikk.

NATO kommer på møtet i Brussel til å gi utenriksminister Lavrov beskjed om at arbeidet med rakettskjoldet kommer til å fortsette, men at de fortsatt ønsker å inngå et tett samarbeid med Russland.

NATO-kilder opplyser til NTB at Russland kom til Lisboa-møtet i fjor med flere krav, og at de har stått fast på dem siden.

– De har ikke vært villige til å forhandle, men sagt alt eller ingenting, sier en kilde, som legger til at man ikke må overdramatisere uttalelsene fra Russland den siste tiden.
Kilde nrk.no Bildet er tatt tidligere i år. Foto: JIM WATSON/Afp


Like fullt blir Russlands tilnærming naturlig nok tatt svært alvorlig. President Medvedev truer ifølge BBC også med å trekke seg fra den nye START-avtalen om nedrustning, som han og Barack Obama undertegnet i fjor vår.

Den amerikanske presidenten beskrev avtalen som den viktigste på nesten to tiår.

Men trass et noe kjøligere forhold - i hovedsak på grunn av striden om rakettforsvaret - samarbeider Russland og NATO om terrorbekjempelse, mot pirater på Afrikas Horn og om Afghanistan.

I Norge er det jo pga våre grenser viktig å ha et godt samarbeidsforhold til russerne når det gjelder trygghet, ressursforvaltning og havgrenser. Dette har vi vært flinke til i nord og håper vi kan bli enda flinkere og utvikle de kunnskaps-arenaene som styrker dette forholdet!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar