torsdag 30. september 2010

Kald krig på luftfartsmuseet!

Klikk her for å se hele invitasjonen




I kveld fikk vi testa ut vårt nye opplevelsesopplegg for bedrifter på Martin Steinholt fra Nrk. 
Sporty stilte han som "prøvekanin" og deltager på "Øvelse Cold Eagle", direkte inne fra Luftfartsmuseet i programmet, Førkveld. 
Der ble han utsatt for både flyalarm, scrambling og høylydte ordrer fra en krevende Oberst I - streng men med glimt i øyet.

Se han i aksjon, direktesendt på Nrk, Førkveld, 30.09.10.

Se også innslaget på Nrk Nordland i kveld.

Og på direkte i radioen i "Nordland i dag" ca 6/7 ut i sendinga.


Meld på din egen bedrift, styrk samholdet, ha det gøy
og delta på en unik og spennede opplevelse hos oss, du også!
Se bilder og mer info i pressemelding

onsdag 22. september 2010

"Et svik mot oss alle"

Nrk.no:
"I 1983 ble Arne Treholt dømt til 20 års fengsel i etterkrigstidens mest omtalte spionsak i Norge, en dom han aldri har kunnet leve med. "
"I denne filmen følger vi prosessen rundt hans siste forsøk på å få saken gjenopptatt. Vi er med på en betydningsfull reise fra Kypros, der Treholt bor i dag, til hjemstedet på Brandbu. Dette er også et tilbakeblikk på en dramatisk rettsprosess, en påminnelse om den kalde krigens alvor, og en betraktning over opinionens reaksjon på Treholt-saken."

"Treholt mener dommen var et justismord og i 2006 forsøker han å få saken gjenopptatt for tredje gang."
Se hele dokumentaren på nrk.no

tirsdag 21. september 2010

Arne Treholt - Norges største spion...eller?

 
"Slik ble Arne Treholt overvåket" .
Les om saken på VG.no
Grafikk: Ivar Gaasø, Gro Stefferud og Tom Byermoen
Kilde: VG.no
 
I den siste tiden har Treholt saken på nytt eksplodert i media. Spionasjegufset fra den kalde krigen puster oss i nakken og vi spør oss selv: - kan vi stole på POT (Politiets Overvåkningstjeneste) og - fungerer den norske rettstaten?

Dette er en sak Isfronten nå skal følge videre med stor interesse! Spionasje og overvåking vil bli et viktig tema i vår nye utstilling og en eventuell gjenopptagelse av denne saken kan bidra til særdeles interessante spørsmål å debattere i utstillingen!


Nyhetene NRK -20.09.10  eller se hele den interessante debatten om Treholt-saken på Aktuelt 20.09.2010

Kveldsnytt 20.06.1985: Treholt-dommen

Arne Treholt

http://www.nrk.no/nett-tv/sok/arne+treholt/



Kilde: nrk.no- humor
Billedbevis? Kunne man manipulere et bilde også i 1984? Her er et humoristisk eksempel fra 2003:

SPIONDØMT: Arne Treholt (t.v.) ble dømt for spionasje i 1985.
Dette er det mest berømte bildet fra saken.
Det ble tatt av overvåkningspolitiet da Treholt hadde et møte
med KGB general Gennadij Titov. Foto: Scanpix. Kilde: vg.no









Mens dette er det "ekte" bildet...eller er det nå egentlig det...?

fredag 17. september 2010

Nordområdene – hva nå?



Nordområdene er ett av de nye fyndordene i norsk politikk etter årtusen-skiftet.
Globalt snakkes det om kappløpet om Arktis, regionalt om Norge i geopolitisk krysspress mellom stormaktene i nord og lokalt om forventningene til storsatsing i Nord-Norge.

Hva er egentlig nordområdepolitikk,
og hva er de viktigste utfordringene?

Ved Geir Hønneland, Forskningsleder og Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Institutt, med Nordområdespørsmål som spesialfelt.

Nordområdesenteret for næringslivet ved Høgskolen i Bodø, Norsk Luftfartsmuseum og Forsvarets Operative Hovedkvarter inviterer til Møteserien Sikkerhet i Nord.


NORSK LUFTFARTSMUSEUM
Onsdag 29. september 2010 kl. 18.00


Temakveld - fri entré


Velkommen!

torsdag 16. september 2010

Kald krig på Forsvarsmuseet!

I går var det høytidelig åpning av forsvarsmuseets nye utstilling: "I atombombens skygge - kald krig 1945-1990"

Norsk luftfartsmuseum, prosjekt Isfronten var representert ved Karl Kleve og meg.

Det ble både høytidelige taler av direktør Runar Gjerald og prosjektleder Terje Holm, Kåseri av filmanmelder Per Haddal og snorklipping av Ordfører Fabian Stang. Forsvarets stabsmusikk spilte kald krigs musikkstykker, og det ble servert Snurring og saft som "nødproviant" etter å ha sett "fryktens i hvitøyet" inne i utstillingen.




Se nyhetsinnslaget fra Nrk der den kjente kunstkritikeren, Tommy Sørbø anmelder utstillingen.

15.september - en historisk dag! - Et endelig punktum for den kalde krigen?

DELELINJEAVTALE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre signererer sammen med sin russiske kollega Sergej Lavrov. Foto: TV 2
 –Avtalen mellom Norge og Russland er nok et lovende signal om at Russland vil bygge sin politikk i Arktis på samarbeid og søke etter felles interesser, sier USAs viseforsvarssjef Alexander Vershbow.
– En slik holdning må vi selvsagt oppmuntre til, sier han. 
«Historisk gjennombrudd»
Vershbow, som har en fortid som amerikansk ambassadør i Moskva, nøler ikke med å kalle delelinjeavtalen for et historisk gjennombrudd.
Les mer på TV2. no




Les også: Enighet om delelinjen i Barentshavet

søndag 12. september 2010

Isfronten på studietur!

Undertegnende utenfor Imperial War Museum i London.
Fra den 4.-9. september har jeg og etterhvert flere fra museet vårt, vært på studietur!  Målet var å høste inspirasjon til utforming av den nye utstillingen, men også å lære litt fra arbeid med lignende store prosjekter. 


Jeg startet i London på Museum of London og Imperial War Museum. Den 6. møtte jeg Luftfartsmuseets entusiastiske formidlingsavdeling i Stockholm og vi fortsatte sammen til Armemuseum der, Flygvapenmuseum i Linköping, Junibacken og Vasamuseet i Stockholm for så å avslutte med en flott dag på Maihaugen på Lillehammer.

Humøret og entusiasmen har vært på topp! Vi har truffet mange spennede, flinke, hyggelige og ikke minst gjestfrie mennesker! Kreativiteten har blomstret og vi har lært masse om "what to do and not to do" i den videre planleggingen av utstillingen.

Vi vil rette en spesiell takk til Klas og Anders ved Armemuseum, hele teamet fra Flygvapenmuseum (Veronika, Patricia, Mikael og Olle) og fra Maihaugen (Berit, Truls, Trine og Kjersti) for fantastisk god hjelp, mye nyttig informasjon og lærerike omvisninger og sist men ikke minst en utrolig gjestfrihet med deilig servering!

Bilder og mer info fra turen kommer, så følg med videre!!

søndag 5. september 2010

Nike-veteraner besøker Norsk Luftfartsmuseum

Foto: Roy Rusten
Den 24-26 august inntok Nike-veteraner med fruer - 17 i alt, Bodø og luftfartsmuseet. Vår egen "Nike-mann", Roy Rusten, var "primus motor" for opplegget her og ønsket dem velkommen. 
Karl, Per Arvid og jeg startet programmet deres her med å gi dem en liten presentasjon av Isfronten-prosjektet. Først med kaffepause med orientering i Cafe Gidsken og deretter en times omvisning i Anlegg 96 av Birger Larsen og meg. Birger Larsen, vår tekniske konservator, har mange års aktiv tjeneste i anlegget under den kalde krigen, og fortalte levende og morsomt fra denne tiden blandet med fakta om anlegget. Jeg presenterte vår fantastiske planer for bruk av anlegget som utstillingslokaler og magasiner! Nike-gjengen var entusiastiske og positive til planene :-)

Så hadde flystasjonens besøksansvarlige ordnet med en fantastisk omvisning inne på Norges største militære flystasjon, forbi området der den nye rullebanen skal plasseres. Så bar det videre med en Kaptein som fortalte om NASAM-systemet som er dagens missil-system. Rundturen ble avsluttet i nydelig sommervær på Keiservarden, der alle fikk beundre Bodøs mest fantastiske utsikt!

Foto: Kari Aasjord White
Vi vil takke Nike Veterans Society for interessant og hyggelig besøk, med deilig middag og gaver til museet. Kåre Ødegaard Næss har gitt fra seg mye spennende dokumentasjon om Nike-guttas arbeide og noen unike gjenstander fra deres arbeid under den kalde krigen! Vi håper at Nike-soldatenes viktige jobb for Forsvaret, Norge og NATO også kan bli en viktig brikke i den nye utstillinga!

lørdag 4. september 2010

Sommeren er på hell og Isfronten "bretter opp ermene" !!

Da har vi igjen tatt fatt på viktige oppgaver og startet sensommeren med viktige besøk og litt reisevirksomhet!

Besøk fra Nordlandsbenken på Stortinget!

Fredag 20. august fikk vi hyggelig besøk av Eirik Sivertsen  fra Aps Stortingsgruppe. Vi snakket lenge og vel om prosjektet vårt, og han lyttet interessert og gav oss gode og nyttige tilbakemeldinger. Besøket ble avsluttet med en omvisnings-runde i Anlegg 96 og lunsj i Cafe Gidsken.
 
Selvom vi hittill har fått svært gode tilbakemeldinger fra både Bodø kommune og Nordland fylke, er vi helt avhengige av å få støtte fra Stortinget videre i prosessen. Det er viktig i prosessen å huske på at Norsk luftfartsmuseum jo er et nasjonalt museum! Derfor er også Isfronten-prosjektet først og fremst et nasjonalt prosjekt av stor betydning for dokumentasjon av denne viktige perioden i Norges historie.